Apple Pie.
Bahan untuk "Crust"
2 3/4 cawan Tepung
1/2 cawan Susu Segar
1/2 cawan Minyak Masak
1 sudu teh Garam
1 sudu teh Gula
Cara:
Campur sekali dan kacau sehingga menjadi doh. Sejukkan didalam peti sejuk selama 30minit.
Inti Pie Apple:
8 Biji Epal Hijau
1 sudu teh jus lemon/limau nipis
2/3 cawan gula
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
2 sudu makan tepung
1 sudu teh garam
Cara:
Campur sekali adunan kecuali Epal. Kupas dan buang biji epal. Potong kecil epal (tebal 1/4 inci). Toskan air dari epal dan Gaul bersama adunan lain-lain bahan.
Sapu mentega kedalam bekas pembakar, tabur sedikit tepung. Ratakan doh kedalam bekas pembakar pie, masukkan bahan2 inti dan bakar selama +/- 30 minit dengan suhu 220 darjah celcius.
Hasilnya:
No comments:
Post a Comment